Laporan Keuangan Sony Ericsson untuk Kuartal Pertama tahun 2009

Posted: 26 April 2009 in General, News, Sony Ericsson
Tags: , , , ,

Lama juga nih gak update blog.

Yang mau di-post sekarang memang bukan berita baru — udah hampir basi malahan — tapi karena belum ada dan daripada gak sama sekali kan lebih baik terlambat.

Pada 17 April 2009 yang lalu, Sony Ericsson melakukan press release untuk mengumumkan hasil penjualan dan posisi keuangan selama kuartal pertama tahun ini (periode Januari sampai Maret 2009). Dan hasilnya, hmm… seperti sudah diperkirakan sebelumnya, kerugian yang mulai diderita sejak pertengahan tahun 2008 yang lalu sampai sekarang masih berlanjut. Bahkan lebih parah, karena mencapai nilai kerugian tertinggi sepanjang sejarah berdirinya perusahaan joint venture antara Sony dengan Ericsson ini, yaitu sebesar 358 juta Euro!

Ada lagikah yang lebih parah dari itu? Masih ada ternyata. Dengan dideritanya kerugian yang sangat tinggi akibat menurunnya penjualan (total penjualan turun hampir 10 juta unit dibandingkan dengan kuartal terakhir tahun kemarin), Sony Ericsson akan merumahkan alias memutuskan hubungan kerja dengan 2000 orang karyawannya, sampai pertengahan tahun ini. Akan disusul kemudian dengan 2000 karyawan berikutnya yang juga akan dirumahkan.

Beberapa waktu lalu, sempat beredar juga rumor yang menyatakan bahwa Ericsson berniat untuk mengakhiri joint venture-nya dengan Sony. Akan tetapi rumor tersebut telah dibantah secara langsung oleh petinggi Ericsson. Bahkan, setelah Sony Ericsson mengeluarkan laporan hasil kuartal pertama ini, Ericsson menyatakan bahwa mereka pada saat ini sedang berada dalam posisi yang kuat dan bersedia untuk mengucurkan suntikan dana apabila dibutuhkan oleh Sony Ericsson. Syukurlah.

Berikut press release dari Sony Ericsson mengenai hasil penjualan dan laporan keuangan selama kuartal pertama tahun 2009:

Sony Ericsson Reports First Quarter Results

17 April 2009

Q1 highlights:

  • Income before taxes was a loss of Euro 358 million (excl. restructuring charges)
  • Cost saving program progressing as planned and additional savings of Euro 400 million announced
  • Launch of ‘Entertainment Unlimited’ consumer proposition and new generation of products well received by operator partners

The consolidated financial summary for Sony Ericsson Mobile Communications AB (Sony Ericsson) for the first quarter ended March 31, 2009 is as follows:

Number of units shipped (million)
Q1 2008 22.3
Q4 2008 24.2
Q1 2009 14.5

Sales (Euro m.)
Q1 2008 2,702
Q4 2008 2,914
Q1 2009 1,736

Gross margin (%)
Q1 2008 29%
Q4 2008 15%
Q1 2009 8%

Operating income (Euro m.)
Q1 2008 184
Q4 2008 -262
Q1 2009 -369

Operating margin (%)
Q1 2008 7%
Q4 2008 -9%
Q1 2009 -21%

Restructuring charges (Euro m.)
Q1 2008 –
Q4 2008 129
Q1 2009 12

Operating income excl. restructuring charges (Euro m.)
Q1 2008 –
Q4 2008 -133
Q1 2009 -357

Operating margin excl. restructuring charges (%)
Q1 2008 –
Q4 2008 -5%
Q1 2009 -21%

Income before taxes (IBT) (Euro m.)
Q1 2008 193
Q4 2008 -261
Q1 2009 -370

IBT excl. restructuring charges (Euro m.)
Q1 2008 –
Q4 2008 -133
Q1 2009 -358

Net income (Euro m.)
Q1 2008 133
Q4 2008 -187
Q1 2009 -293

Average selling price (Euro)
Q1 2008 121
Q4 2008 121
Q1 2009 120

Units shipped in the quarter were 14.5 million, a decrease of 35% compared to the same period of last year and in line with our March 20, 2009 interim announcement of approximately 14 million units. Sales for the quarter were Euro 1,736 million, a decrease of 36% from a year ago. Sales decreased primarily as a result of continued weak consumer confidence and de-stocking in the retail and distribution channels.

Gross margin declined both year-on-year and sequentially, reflecting a change in the product mix, material write-offs, and exchange rate volatility.

Income before taxes for the quarter excluding restructuring charges was a loss of Euro 358 million, within the range announced on March 20, 2009 (loss of Euro 340 – 390 million).

“As expected, the first quarter of this year has been extremely challenging for Sony Ericsson due to continued weak global demand. We are aligning our business to the new market reality with the aim of bringing the company back to profitability as quickly as possible,” said Dick Komiyama, President, Sony Ericsson. “The management intends to pursue an additional cost saving program targeting a further annual operating expense reduction of Euro 400 million, to be completed by mid-2010.”

The company’s initial cost saving program targeting annual operating expense reductions of Euro 300 million by the end of the first half of 2009, including a workforce reduction of 2,000 headcount, has now been completed. A total of Euro 187 million restructuring charges have been recorded compared to the initial estimated costs of Euro 300 million.

In January 2009 an additional cost saving program was initiated to target annual operating expense reductions of Euro 180 million by the end of 2009. The cost of this program will be covered by the initial Euro 300 million restructuring costs announced in July 2008.

The additional cost saving program announced today will include a further reduction in the global workforce of approximately 2,000 people. It is estimated that new restructuring charges of Euro 200 million will be needed to complete this program.

As of March 31, 2009, Sony Ericsson retained a strong net cash position of Euro 1.1 billion.

Market share in the first quarter decreased and is now estimated to be around 6%, down two percentage points sequentially.

Sony Ericsson forecasts that the global handset market for 2009 will contract at least 10% from around 1,190 million units in 2008.

At Mobile World Congress in February 2009, Sony Ericsson announced a new consumer proposition, called ‘Entertainment Unlimited’ (EU), to build on Sony Ericsson’s leadership in music, imaging, gaming, content services, and applications to deliver unlimited opportunities for consumers. The company also announced the first Entertainment Unlimited phone with the concept name ‘Idou’ to be launched in the second half of 2009. The next EU announcement will take place on 28 May.

Comments
  1. WhiteEye says:

    as I said, LG is learning while SE is NOT.
    Repetitive line up. Redundancy. Lack of value-for-money models. Loss in smartphone market. FAIL.

  2. […] Juli 2009 2009 July 4 tags: Q2 2009, Q2 2009 Results, Sony Ericsson by jjlifeblog Dengan kinerja yang menyedihkan selama kuartal pertama tahun ini, sepertinya laporan keuangan dan hasil penjualan kuartal kedua (periode April-Juni 2009) akan […]

  3. nyangkingbuku says:

    Di banding Nokia, SE lebih tangguh daya jelajahnya dalam ber-internet. Aku suka. Semoga di kuartal berikutnya, SE lebih gemilang.

  4. itay says:

    entah kenapa…SE emang sudah kalah penjualannya, tapi para fans fanatiknya masih banyak aja….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s