John’s Phone: Handphone Sederhana Yang Anti-Smartphone, No-nonsense, Hanya Untuk Menelepon Dan Menerima Telepon Saja

Posted: 14 November 2010 in General, Lifestyle
Tags: , , , ,

Bukan merupakan hal yang baru atau aneh lagi jika vendor handphone di seluruh dunia berlomba-lomba untuk menciptakan handphone dengan fitur-fitur canggih dan spesifikasi hardware maupun software yang semkin ditingkatkan. Processor handphone saat ini sudah mencapai kecepatan 2 GHz, hampir menyamai apa yang dimiliki oleh sebuah komputer. Kamera di handphone sudah mencapai 16.4 Megapixel, padahal kamera digital biasapun masih banyak yang memiliki resolusi di bawah ukuran tersebut. Kemampuan merekam video pada handphone saat ini sudah banyak yang mencapai HD 720p, dan akan segera tersedia untuk resolusi HD 1080 dengan continuous autofocus. Tak ketinggalan pula GPS dan WiFi yang sekarang sudah menjadi fitur standar handphone kelas menengah ke atas yang rata-rata sudah dapat beroperasi di jaringan HSDPA.

Lalu bagaimana dengan handphone kelas low-end atau entry level? Para vendor handphone tentu saja tidak akan melupakan segmen yang satu ini karena pangsa pasarnya masih besar. Handphone dengan harga murah dan fitur “seadanya”.  Tapi jangan salah, yang dimaksud dengan fitur “seadanya” di sini ternyata masih punya kelebihan selain dari fungsi dasar menelepon, yaitu adanya fungsi messaging (SMS atau MMS), dan internet, meskipun hanya dengan jaringan 2G atau GPRS.

Lalu bagaimana jika ada handphone yang fungsinya hanya bisa untuk menelepon dan menerima telepon saja? Di jaman sekarang ini kemungkinan besar pendapat orang akan bernada sama: ketinggalan jaman. Ya, memang ketinggalan jaman. Tapi itulah yang ditawarkan oleh sebuah perusahaan di Belanda yang bernama John Doe yang menawarkan handphone “alternatif” bernama John.

Si John ini hanyalah sebuah handphone kotak kecil yang seluruh bagian di sisi depannya dipenuhi oleh tombol keypad biasa. Lalu layarnya di mana? Ternyata layarnya ada di bagian atas, berukuran sangat kecil dan hanya mampu menampilkan 1 baris tulisan grey scale.

Hal yang sangat “nyeleneh” adalah bahwa si John ini benar-benar hanya untuk menelepon dan menerima telepon. Jangan harap bisa kirim SMS atau MMS, jangan bermimpi untuk update status Facebook, bahkan jangan pernah bertanya berapa banyak si John bisa menampung Phonebook atau Contacts. Si John sama sekali tidak punya kemampuan untuk diisi dengan informasi apapun, bahkan hanya sekedar beberapa nomor telepon yang sering dihubungi sekalipun.

Untuk menyimpan nomor telepon pacar, kerabat, relasi, atau siapapun, si John memberikan alternatif lain yang diilhami oleh kondisi “jaman batu”, yaitu sebuah “buku telepon” yang dapat disimpan di bagian belakang badan si John yang tempatnya khusus dan dilindungi oleh semacam pintu plastik. Untuk menuliskan nomor telepon di buku telepon tersebut, si John dilengkapi dengan sebuah pulpen yang bentuknya menyerupai sebuah stylus smartphone. Jangan pernah berpikir untuk menggunakan “stylus” ini pada “layar” si John ya.. karena itu hanyalah sebuah pulpen biasa dan yang menyerupai “layar” itu hanyalah sebuah “pintu” semacam “lemari” untuk menyimpan buku telepon (manual) si John.

Ah… ada-ada saja idenya.

Si John ditawarkan di Belanda dengan harga 69,95 Euro (warna putih) dan 79,95 Euro (warna lain). Sangat mahal mengingat fiturnya yang sangat biasa saja. Saat ini tersedia dalam 5 macam warna (putih, pink, hitam, coklat, hijau) dan akan segera tersedia dalam warna emas (edisi terbatas).

Selain handphone, John juga menyediakan handsfree yang dijual terpisah seharga 17,95 Euro.

Kalau “buku telepon” yang diberikan pada paket penjualan sudah penuh, Anda bisa meng-upgrade-nya dengan membeli yang baru seharga 9,95 Euro untuk 3 lembar buku telepon.

Dan jika Anda maniak John’s Phone, tempel saja stikernya di tempat manapun Anda suka, hanya 1,95 Euro per lembar sticker.

Dikutip dari situs resmi John’s Phone.

John’s Phone is the world’s simplest cell phone: you call, you hang up, and that’s it. John’s Phone is easy to use wherever you go.

It’s the no-contract cell phone you’ve been waiting for, without any frills or unnecessary features. It’s an unlocked cell phone with large keys, an address book, a pen and more than 3 weeks standby time. John’s Phone allows you to make and receive calls anywhere in the world.

It is simple and easy to use for people of all ages – at home, on holiday, while playing sports, and while travelling domestically or internationally.

About John’s Phone

The World’s Simplest Cell Phone
John’s Phone is the world’s most basic cell phone. John’s Phone allows you to make and receive calls anywhere in the world: no frills and no unnecessary features such as a camera, text messaging and an endless number of ringtones. John’s Phone keeps things simple.

User-friendly
John’s Phone requires no explanation. Use the phone to call and hang up, turn the sound up or down, and lock or unlock it: it couldn’t be any simpler. The speed-dial feature, which allows you to save speed-dial numbers under every number key, makes John’s Phone perfect as a kids’ cell phone.

Large Keys, Address Book, Pen
Phone is a large-key phone. The back of the phone features a flap containing an address book and a pen – this makes John’s Phone perfect for older users too.

Dutch Design
John’s Phone was designed by John Doe Amsterdam, making the cell phone a unique piece of Dutch design.

Colours
John’s Phone is available in 5 colours:

John’s Team
John’s Phone is designed by John Doe Amsterdam. John’s Team has embraced this concept and is responsible for the development and launch of John’s Phone in the Dutch market. Please contact us if you have any questions.

SPECIFICATIONS

Unlocked
John’s Phone is an unlocked cell phone, making it compatible with the following types of SIM cards:

  • Prepaid (Pay as You Go)
  • (SIM only) contract phone
  • National
  • International

Network
The built-in quad band makes John’s Phone suitable for the world’s four main network frequencies. This means you can make and receive calls all over the world, except on the 3G networks in Japan and South Korea.

Antenna
John’s Phone has an integrated antenna for optimal performance.

Ringtone and Vibrate Function
John’s Phone has a single ringtone with three volume settings: loud, normal and silent. You can adjust the volume using the button on the left side of your Phone. The vibrate function works for all settings.

Address Book and Pen
The back of each John’s Phone features a flap with an address book behind it. The left of the flap contains an opening with a small pen: these two unique accessories allow you to update your address file at any time, even when your phone is switched off.

Number Recognition
The top of John’s Phone features a small screen that displays inbound and outbound calls.

Battery
John’s phone is energy-efficient (1200 mAh), as it does not contain any energy-consuming features. The standby time is more than three weeks. If the battery is full, the right side of the screen features the word ‘JOHNS’. The lower the battery, the fewer letters will be displayed. If your battery is empty, the Phone first shows a ‘J’, followed by ‘LOW’.

Charging
You can charge John’s Phone either by plugging the adapter into an electrical outlet or by plugging the USB cable into your PC or laptop. The adapter and USB cable with a micro-USB connection are included with your John’s Phone. John’s Phone is half-charged on delivery. It is recommended that you charge the Phone completely before using it for the first time (the word ‘JOHNS’ in the display should be fully visible).

Speed Dial Number
You can save 10 speed-dial numbers to your John’s Phone: one under each number key. For more information, please read theinstructions in the quick manual.

Calling Hands-free
A set of earphones is provided with each separate John’s Phone – these allow you to call hands-free while driving.

Measurement and Weight
John’s Phone is 10.5 centimetres in height, 6 centimetres in length and 1.5 centimetres in width (4.1”/2.4”/0.6”). Weight: 95 grams.

Material
John’s Phone is manufactured from a high-quality plastic, making it resilient and water-resistant.

John’s Phone Photos














Sumber:
Situs resmi John’s Phone
John’s Phone Blog

Comments
  1. Lu Kwan Ying says:

    Apa apaan ini?
    Nyleneh banget…
    Aneh…Tapi Nyata.
    3 lembar hampir 2 euro?(1Euro kan 12 rb an)
    Gila gila…
    Handsfree buat apa ya?Telpon doang?

  2. JJ says:

    Handsfree ya buat nelpon doang, kan cuma bisa nelpon atau nerima telpon, gak ada fitur lain sama sekali.

  3. Lu Kwan Ying says:

    Btw,keren tuh yg gold…
    Tambah seru blognya,dah seru ,bisa dapet hadiah pula…
    Kpn y jd pengunjung ke 500.000

  4. JJ says:

    @Lu Kwan Ying: Tenang, tuh udah 490,000 lebih… dikit lagi ke 500,000 kok

  5. Om, memang telepon unik di zaman sekarang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s